18 Μαΐ 2008

Παρέκβαση

Έχοντας αρκετό καιρό να δω ταινία στο σινεμά, θα μου επιτρέψετε μια μικρή παρέκβαση από τη βασική θεματολογία του ιστολογίου, για ένα θέμα που μας αφορά πιστεύω όλους, είτε μένουμε στην Ελλάδα είτε μένουμε στο εξωτερικό. Πριν από λίγη ώρα πήρα τηλέφωνο για ένα σπίτι που νοικιάζεται κάπου κοντά στο κέντρο. Το σήκωσε ένας κύριος, ο οποίος δεν ρώτησε τίποτε άλλο παρά αυτό : «είστε Έλληνας;» Και στη συνέχεια επειδή δεν με πίστευε (!) : «Από πού κατάγεστε;»
Ο Κώστας ο Γαβράς στο Έψιλον αυτής της Κυριακής επισημαίνει ορθότατα : «(…)όλοι είμαστε μετανάστες. Κι εγώ μετανάστης ήμουν, όπως και οι μισοί Έλληνες. Ο Έλληνας δεν καταλαβαίνει ή αρνείται να δει την πραγματικότητα».
Η γιαγιά μου μού είχε πει σε μια συνέντευξη που της είχα πάρει, λίγο πριν πεθάνει, ότι μετά το ξεριζωμό από τη Νικομήδεια, όταν επιτελούς κατάφεραν να εγκατασταθούν κάπου μόνιμα, οι «ντόπιοι» τους φώναζαν «αούτηδες».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

γεια σου Γιώργο, καλή τύχη και υπομονή σου εύχομαι στην αναζήτηση στέγης. όσο για το περιστατικό που αναφέρεις, είναι πια καθεστώς αυτή η ερώτηση, πριν από οτιδήποτε άλλο.
Μήπως ειχες δει "Το Ταξίδι"? (Ντοκουμέντο για τους Εληνες μετανάστες στην Αμερικη). Το αναφέρω γατί η μη-κινηματογραφική σου παρέκβαση με πήγε νοερά και στους δικούς μου προγόνους, μετανάστες στις ΗΠΑ. Χωρίς παπούτσια πήγαν, πέρασαν από το Ellis, επιβίωσαν και επέστρεψαν για να μην χάσουν την επαφή με την ελληνική γλώσσα, οχι το "χωριό", γιατί χωριό σ΄αυτή τη χώρα δεν είχαν.(κάνω κι εγώ μια προσωπική παρέκβαση) Και καλό θα ήταν, αυτό το ντοκουμέντο να το προβάλουν στα σχολεία για να μαθαίνει η νέα γενιά ότι δεν φυτρώσαμε όλοι εδώ σαν τις βρούβες, ότι ανα πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούμε στη θέση που βρίσκονται κι ότι οι λέξεις "ξενος" και "μετανάστης" δεν είναι συνώνυμη του "κλέφτη" και του "απατεώνα".

γιάννης σ. είπε...

Είμαστε όλοι αούτηδες!

Καταρχάς, να ευχηθώ κι εγώ καλή αρχή στο προσωπικό άνοιγμα (της απομάκρυνσης από την πατρική/μητρική στέγη) και στο ιστολογικό (των μη κινηματογραφικών παρεκβάσεων)!

Δυστυχώς, το "πας μη Έλλην βάρβαρος" κυλάει στις φλέβες μας, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία παραμένουν ενδημικά (και ταχέως πολλαπλασιαζόμενα) είδη, παρά το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο (Νόμος 3304/05) που παρέχει ειδική προστασία σε τέτοιες περιπτώσεις άρνησης παροχής υπηρεσίας ή αγαθών βάσει καταγωγής, φύλου, σεξουαλικής προτίμησης κλπ. Δεν είναι βέβαια μόνο το Αλβανός ή Ρουμάνος συνώνυμο του κλέφτης, αλλά και το γύφτος (-ιά) συνώνυμο του τσιγγούνης, καρμίρης, βρωμιάρης, όπως και το πούστης (-ιά) συνώνυμο του μπαμπέσης, ανάξιος εμπιστοσύνης κλπ (ο κατάλογος είναι μακρύς).
Οι τράπεζες βέβαια που γνωρίζουν μόνο το χρώμα του χρήματος έχουν μυριστεί ήδη το τεράστιο δυναμικό των ξένων και προσαρμόζουν το προφίλ, τα καταστήματα και τα προϊόντα τους ανάλογα.

Όσο για τους "Αούτηδες" (αλήθει ατι σημαίνει?), η πλάκα είναι ότι μετά από τόσα χρόνια που ξεχάστηκε η αρχική υποδοχή των προσφύγων της Μ. Ασίας, η μικρασιατική καταγωγή έχει φτάσει σήμερα να θεωρείται από τους πάντες ως επιπλέον εχέγγυο ελληνικότητας και εθνικό παράσημο τιμής... Ελλληνοφρένεια!